Muziektheorie met de Halve Tonencirkel

Muziektheorie met de Halve Tonencirkel
De halve tonencirkel is een visueel hulpmiddel voor toonladders en akkoorden.

Muziektheorie over akkoorden en toonladders is vertaald in een draaischijf. Vele hoofdstukken muziektheorie zijn samengevat in deze draaischijf.

Muziektheorie met de halve tonencirkel voor C majeur
halve tonencirkel

 

De draaischijf laat alle majeur en mineur ladders zien met de bijbehorende laddereigen akkoorden.
Het is  een makkelijk hulpmiddel voor het transponeren van akkoorden en melodieën. Tevens kan met de akkoordwijzer de opbouw van een willekeurig akkoord gevonden worden.
Door de visuele weergave van de toonladderpatronen worden de theorie en de onderlinge relaties tussen toonladders en akkoorden  overzichtelijk en eenvoudiger te begrijpen.
De draaicirkel bestaat uit een gedeeltelijke transparante draaischijf  en een onderliggende notenkaart. Op de transparante schijf staan de akkoorden en toonladderpatronen die door het verdraaien van de schijf geprojecteerd worden op de chromatische toonas.

De kaart is gebaseerd op de gelijkzwevende stemming.  Bij de gelijkzwevende stemming wordt elk octaaf gelijkmatig verdeeld in 12 halve tonen. Deze verdeling  komt steeds terug in de opbouw van de halve tonencirkel en vormt hier de basis bij de muziektheorie over toonladders.

volgende pagina